zondag 17 juni 2012

Zorgzamemannendag

Zorgzamemannendag, eigenlijk zegt het al meer dan genoeg.
Vorige maand Mei hoorde ik van lotgenoten via mijn twitter over een andere dag: Zorgzamevrouwendag.
Het is een dag die in het leven geroepen is om Moederdag ook voor ongewenst kinderloze vrouwen een bijzondere dag te maken.
Meestal ging deze dag gepaard met pijnlijke wonden die nog meer zeer gingen doen naarmate de tvspotjes voorbij kwamen en de folders vol stonden met cadeautjes die kinderen voor hun moeder konden kopen.

Ik heb vorige maand voor het eerst sinds mijn kinderwens intens genoten van die dag.
Onderling hebben we adressen uitgewisseld en zo werd het een dag om naar uit te kijken.

Al gauw bedachten lotgenoten onder elkaar dat we hetzelfde moesten doen voor ongewenst kinderloze mannen.
Voor hun is Vaderdag ook een pijnlijke dag en de dagen daarvoor zullen net zo ervaren worden zoals wij vrouwen dat ervaren.
We maken voor hun zorgzame mannendag.
We hadden de adressen nog en dus ging ik afgelopen vrijdag naar de brievenbus om 4 ongewenst kinderloze mannen te verrassen aanstaande zondag.



Net zoals zorgzame vrouwendag dient ook deze dag meer bekendheid te krijgen.
Deze dag is niet alleen bedoeld voor mannen met een onvervulde kinderwens, maar ook voor mannen die hun kind moeten missen en voor mannen die hun vader moeten missen.
Zij zullen net als de vrouwen op Moederdag niet de ervaringen meemaken van het ontbijtje op met met vrolijke kindertekeningen en half afgebakken cakejes. Ook niet horen ze op de overloop van die fluisterstemmetjes van kinderen die bang zijn om hun papa wakker te maken.


(stukje van Freya maar dan in de mannelijke versie)
Het gaat hier om mannen die net als de meeste andere mannen, behoefte hebben aan opvoeden, koesteren en verzorgen, maar dit vaak moeilijk kwijt kunnen. Mannen die ook liefde willen delen. Mannen die zich daarom inzetten voor andere om hun heen, gedreven zijn in hun werk en openstaan voor het verhaal van medemensen, juist omdat ze zelf een aangrijpende ervaring in hun leven meedragen. Voor deze Mannen is er tot op heden niet eens per jaar een dag om stil te staan bij hun zorg en te zeggen; Dankjewel vriend! Dankjewel broer! Dankjewel collega! Dankjewel zoon! Dankjewel oom!


De bedoeling van deze dag is eigenlijk heel simpel.
Ken jij iemand die te maken heeft met bovenstaande verhalen zet ze dan eens extra in het zonnetje.
Stuur een kaart of een leuke attentie. Ook een belletje of een smsje is soms al voldoende.
Laat ze merken dat er ook aan hun gedacht wordt met Vaderdag en geef ze net dat beetje extra aandacht waar ook deze mannen behoefte aan hebben.



Zij mullen dan wellicht niet zoals de vrouwen er zo openlijk en veel over praten, ook zij voelen pijn en gemis en kunnen net dat beetje extra aandacht gebruiken.

Vaderdag 2012 valt dit jaar op 17 Juni.

Het principe van Zorgzame Mannendag is als volgt; stuur een man waarvan jij weet dat ze ongewenst kinderloos is of een kind moet missen of zijn eigen vader moet missen, op een dag die jij zelf uitkiest in de week voor of na Vaderdag een teken van je waardering. Het gaat niet om de grootheid van cadeautjes, het gaat om het principe dat je aan deze man hebt gedacht en dat hem als MAN waardeer (en in hem verplaatst in het niet vader worden).

Lieve groeten, een Zorgzame Vrouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten