donderdag 10 mei 2012

Zorgzame Vrouwendag

Een ongewenst kinderloze vrouw wordt het hele jaar in meer of mindere mate herinnerd aan het feit dat ze geen kinderen heeft. Het hele jaar horen zij verhalen over zwangerschap, geboorte en opgroeiende kinderen. Zij kunnen niet delen in de ervaring van eerste woordjes, eerste stapjes, eerste schooldagen en eerst tandjes, maar moeten hier wel naar luisteren en hun eigen emoties opzij zetten. De ene vrouw zal hier meer last van hebben dan de andere. Toch beamen de meesten dat Moederdag voor hen een dag is die extra lading heeft. Er is geen ontbijtje op bed met vrolijke kindertekeningen en half afgebakken cakejes, geen fluierstemmetjes op de overloop omdat de kinderen je willen verrassen en geen trippelende teentjes op de trap omdat ze je nog niet wakker willen maken.

Het gaat hier om vrouwen die net als de meeste andere vrouwen, behoefte hebben aan opvoeden, koesteren en verzorgen, maar dit vaak moeilijk kwijt kunnen. Vrouwen die ook liefde willen delen. Vrouwen die zich daarom inzetten voor andere om hun heen, gedreven zijn in hun werk en openstaan voor het verhaal van medemensen, juist omdat ze zelf een aangrijpende ervaring in hun leven meedragen. Voor deze vrouwen is er tot op heden niet eens per jaar een dag om stil te staan bij hun zorg en te zeggen; Dankjewel vriendin! Dankjewel zus! Dankjewel collega! Dankjewel dochter! Dankjewel tante!

Daarom hebben een aantal ongewenste kinderloze vrouwen een paar jaar geleden de Zorgzame Vrouwendag in het leven geroepen. Voor alle vrouwen die geen kinderen mochten krijgen maar die evengoed echt wel een keer per jaar in het zonnetje gezet mogen worden. Zodat de periode rond Moederdag wat minder scherp wordt en zij ook het gevoel van waardering mogen ervaren van de mensen om hun heen.. Tot nu toe wordt dit initiatief vooral gedragen door vrouwen die zelf geen kinderen hebben. Het is onze wens, dat er meer mensen zullen gaan beseffen dat deze vrouwen er zijn en dat ze net zo belangrijk zijn voor de maatschappij als moeder!

Moederdag 2012 valt dit jaar op 13 mei.

Het principe van Zorgzame Vrouwendag is als volgt; stuur een vrouw waarvan jij weet dat ze ongewenst kinderloos is, op een dag die jij zelf uitkiest in de week voor of na Moederdag een teken van je waardering. Het gaat niet om de grootheid van cadeautjes, het gaat om het principe dat je aan deze vrouw hebt gedacht en dat haar als VROUW waardeer (en in haar verplaatst in het niet moeder worden).

Lieve groeten, een Zorgzame Vrouw
De zorgzame Vrouwendag is een initiatief van het forum Zeer Herkenbaar


Artikel van Freya





Zelf had ik nog nooit gehoord van dit initiatief en hikte al erg tegen zondag 13 mei aan.
Moederdag is een dag met veel lading.
Zoals hierboven ook omschreven staat kunnen wij niet genieten van de creaties van onze o zo gewenste kinderen.
Het niet krijgen van een ontbijtje op bed en mooie gemaakte tekeningen.
Mijn moeder weet ook dat ik niks doe met Moederdag.
Wij gaan niet op visite en geven ook geen cadeau.
Ze weet dat ik van haar hou en dat een cadeautje op een andere dag net zo speciaal is als op Moederdag.

Samen met wat meiden op twitter kwam het thema Zorgzame Vrouwendag aan het licht en wisselde we onderling adressen uit om elkaar te waarderen en een hart onder de riem te steken.
Inmiddels heb ik nu 2 poststukken thuis liggen en kan ik voor het eerst in 4 jaar niet wachten tot het Moederdag is.
Eindelijk eens een dag waar ik naar uit kijk. En wellicht dat ik dit jaar dan toch ook naar mijn moeder ga om haar de waardering op die dag te geven die zij net zo hart verdiend als mij.

Ik ben dan wel ongewenst kinderloos, zij is ongewenst kleinkindloos.
En dat doet wellicht nog wel dubbel zeer.
Ze ziet mijn verdriet en ze heeft haar eigen verdriet.

Dus ken je iemand in je omgeving die ongewenst kinderloos is, doe mee met deze dag en zet zo'n vrouw in het zonnetje.
Laat weten dat ze gewaardeerd wordt en dat we met ze meeleven.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten